CH (N) Velocity's Blue Caspian SBI a (Caspian 2011-11-28) Helig birma, eller The Sacred Cat of Burma, är en himalayatecknad katt. Detta innebär att den på kroppens kallare partier, de partier där blodcirkulationen är lägre än på andra kroppsdelar, har en så kallad mask. Birmakattens mask uppträder i ansikte, på ben, svans och öron och finns idag i tjugo godkända färgvarianter. Den första, och troligen än idag vanligaste maskfärgen är den bruna.

Den brunmaskade birman har, förutom nämnda mask, en lätt brun, gyllene ton i den ljusa kroppsfärgen och till detta har den vita tassar. Dessa brukar i dagligt tal kallas sockor. Som en fortsättning på baktassarnas sockor avslutas det vita med spetsformade kilar, som på benens baksida sträcker sig upp emot kattens has.
Pälsen är halvlång och kallas för semilång och har en silkig struktur. I ansiktet är pälsen kort, men runt halsen betydligt längre, formande en luftig krage. Kroppens pälslängd är relativt jämn och halvlång. Den saknar i stort sett underull. Svansen är välpälsad, liknande en plym. Huvudet kan beskrivas som hjärtformat med relativt kort nos, som inte ska ha perserns stop eller siamesens raka profil. En birmakatts ögon är ovala eller lätt rundade, med en klar och ren blå färg, ju djupare desto bättre.

Birmakatten har sin himalayateckning gemensam med flera andra raser, bl.a. den korthåriga, gracila siamesen och dess motsats colourpointen, som är en himalayatecknad perservanriant med kort kropp och lång päls.
Vi har också siamesens syskonras balinesen, som är semilånghårig variant av siamesen. Det finns även en himalayatecknad variant av den lockiga, korthåriga rexkatten, s.k. si-rex samt, nyligen godkänd, maskad brittisk korthår.

Alla dessa nämnda katter saknar dock birmans speciella kännetecken, de vita sockorna. Den enda i Sverige förekommande himalayatecknade rasen förutom birma, som även har vit teckning, är ragdollkatten. I USA kan man också räkna in s.k. snow-shoe, en korthårig birmaliknande variant. En annan kattras, som till namnet ofta blandas samman med Helig birma är burma. Burmakatten är dock en liten, finlemmad, korthårig, ej maskad katt i många olika färgvarianter.


(EMS= Easy Mind System)

Brunmaskad, SBI n
Blåmaskad, SBI a
Chokladmaskad, SBI b
Lilamaskad, SBI c
Rödmaskad, SBI d
Crememaskad, SBI e
Brunsköldpaddmaskad, SBI f
Blåsköldpaddmaskad, SBI g
Chokladsköldpaddmaskad, SBI h
Lilasköldpaddmaskad, SBI j
Bruntabbymaskad, SBI n 21
Blåtabbymaskad, SBI a 21
Chokladtabbymaskad, SBI b 21
Lilatabbymaskad, SBI c 21
Rödtabbymaskad, SBI d 21
Cremetabbyynaskad, SBI e 21
Brunsköldpaddtabbymaskad, SBI f 21
Blåsköldpaddtabbymaskad, SBI g 21
Chokladsköldpaddtabbymask, SBI h 21
Lilasköldpaddtabbymaskad, SBI j 21

Nedanstående färger är inte godkända i FIFé

Brunsmoke (silver) SBI ns
Blåsmoke (silver) SBI as
Rödsmoke (silver) SBI ds
Cremesmoke (silver) SBI es
Brunsilvertabby SBI ns 21
Blåsilvertabby SBI as 21
Rödsilvertabby SBI ds 21
Cremesilvertabby SBI es 21

Det står även i kattens stamtavla vilken färgkod den har (EMS)